Mikä ihmeen rasvakahvi – uskaltaisinko kokeilla?

Bulletproof-kahvi eli ns. voikahvi on ollut jo jonkin aikaa hitti, joka on herättänyt paljon keskustelua. Idea on siinä, että laadukkaan kahvin (luomu) joukkoon sekoitetaan tehosekoittimella tai sauvasekoittimella hyvälaatuisia rasvoja, kuten gheetä tai luomuvoita, MCT-öljyä ja/ tai kookosöljyä.

Rasvojen määrää voi itse vaihdella ja se riippuu myös omasta kulutuksesta. Rasvojen lisääminen kahviin saattaa kuulostaa oudolta, mutta perehdytään aiheeseen hiukan lisää ja tutustutaan seuraavaksi kahvissa käytettäviin rasvoihin.
 

Pähkinäarominen ghee – suolistosi ystävä

Gheen alkuperä on intialaisessa keittiössä. Se tarkoittaa voita, josta saadaan kuumennuksella erotettua maitorasva muista ainesosista, kuten maitosokerista ja proteiineista. Ratkaiseva ero kirkastettuun voihin on se, että voin kuumennuksessa kattilan pohjalle sakkautuvat kiinteät aineet ruskistetaan, jolloin gheehen saadaan hiukan pähkinäinen aromi. Jäljelle jää voiöljy, joka kuuluu lyhytketjuisiin rasvahappoihin. 

Keho käyttää lyhytketjuiset rasvahapot helposti hyväkseen, eikä prosessissa tarvita sappea. Näin voiöljy on herkemmällekin suolistolle oiva, helposti imeytyvä rasvahappolisä. Gheen valmistuksessa laadukkaalla maidolla on ratkaiseva tekijä. Hyvälaatuisesta gheestä saa tärkeitä ravintoaineita, mm. A-, D-, E- ja K2-vitamiinia sekä monipuolisesti mineraaleja, kuten magnesiumia, sinkkiä, kuparia, jodia ja seleeniä. Ghee onkin terveysvaikutteinen elintarvike. Se sopii myös laktoosi-intoleranteille ja rasvakahvin lisäksi sitä voi käyttää normaalisti voin asemasta.
 

MCT-öljy – energialataus kehollesi

MCT-öljy (Medium Chain Triglycerides) on kookosöljystä erotettu öljy ja sisältää nimensä mukaan keskipitkäketjuisia rasvahappoja. Kehon (ja aivojen) on helppo käyttää näitä rasvahappoja energianlähteenä. MCT-öljy sopii painonhallintaan, koska sillä on aineenvaihduntaa kiihdyttävä ominaisuus eikä se varastoidu rasvakudokseen herkästi. Keskipitkäketjuisia rasvahappoja voidaan käyttää sellaisilla ihmisillä, joilla on normaalisti hankaluuksia pitkäketjuisten rasvahappojen sulatuksessa. MCT-öljy on myös monikäyttöinen, koska se on hajuton, mauton ja väritön. Rasvakahvin lisäksi sitä voi käyttää esimerkiksi smoothieissa, keitoissa ja salaateissa. Voit kokeilla ottaa MCT-öljyä myös ennen treeniä antamaan lisäpotkua!
 

Monipuolinen kookosöljy

Kookosöljyä voi myös hyvin käyttää rasvakahvissa MCT-öljyn sijaan tai osaksi. 90 % kookosöljyn rasvahapoista on tyydyttyneitä. Myös kookosöljy sisältää keskipitkäketjuisia rasvahappoja, kuten lauriini-, kapryyli- ja myristiinihappoa. Keskipitkäketjuiset rasvahapot muuttuvat maksassa ketoaineiksi, joten tällaiset rasvat sopivat erityisesti vähähiilihydraattisen ruokavalion tueksi energian saantiin. Kookosöljyn antimikrobinen vaikutus on lähtöisin pääasiassa lauriinihaposta. Samaa rasvahappoa löytyy myös terveellisestä äidinmaidosta. Kookosöljyllä on lukemattomia käyttötapoja niin ulkoisesti kuin sisäisestikin.
 

Rasvakahvin edut

Rasvakahvi siis pitää kehon kylläisenä pitkään sekä verensokerin tasaisena. Näin myös ajatustoiminta pysyy vireänä ja keskittymiskyky valppaana. Lisäksi tämä kahvi myös kiihdyttää aineenvaihduntaa. Rasva hidastaa kofeiinin vapautumista, joten kahvin piristävä vaikutus on sekin tasaisempi. Lisäksi suolisto hyötyy hyvistä rasvahapoista.
 

Tomi Kokon Five AM Coffee

Tomi Kokko, Personal Trainer, Lean in FIVE Weeks Challengen perustaja sekä yrittäjä on kehitellyt oman superkahvireseptinsä nimeltään Five AM Coffee. Reseptiin kuuluu rasvojen lisäksi hiukan macaa, lucumaa tai tocoa sekä ripaus cayannepippuria, joista saa lisäpotkua sekä makuun, että vaikutuksiin.

Macajuuri on adaptogeeni, joka auttaa kehoa selviytymään stressistä sekä arjen haasteista. Lucuma on makea ja aromaattinen hedelmä, joka sisältää runsaasti B-vitamiineja, rautaa, kalsiumia, fosforia ja A-vitamiinin esiastetta beetakaroteenia. Se on loistava lisä mm. raakaherkkuihin. Toco eli riisinlesejauhe on luonnollinen E-vitamiinin lähde. Se tehdään täysjyväriisin kuoren alla olevasta ravinnekerroksesta. Toco antaa kermaisen maun rasvakahvin lisäksi esimerkiksi smoothieen tai vaikkapa raakasuklaaseen. 
 

Puhdistamo Five am Coffee -jauhemix

Puhdistamon valikoimista löytyy helppokäyttöinen Five AM Coffee -jauhemix, jolla voit ”terästää” rasvakahvisi entistä ehommaksi, kuten Tomi Kokko. Jauhemix sisältää macaa, tocoa, lucumaa, lesitiiniä sekä cayannepippuria. 

Kuinka valmistaa Five am Coffee?

  • 2 dl luomukahvia
  • 1 rkl gheetä
  • 1 rkl MCT-öljyä
  • 1 rkl kookosöljyä
  • 1 rkl Five AM Coffee -jauhemixiä
  1. Aloita keittämällä makuusi sopiva laadukas kahvi (voit myös kokeilla teetä).
  2. Kaada kahvi tehosekoittimeen tai korkeaan astiaan, jos käytät sauvasekoitinta.
  3. Lisää sekaan Five AM Coffee -jauhemix.
  4. Valitse haluamasi rasvat: MCT-öljy ja ghee (tai halutessasi kookosöljy/ voi)
  5. (Makeuta mieltymystesi mukaan.)
  6. Tehosekoita kaikki hyvin sekaisin, kunnes seos on silkkisen kermaista.
  7. Nautiskele hitaasti maistellen!

Huom! Jos et ole tottunut käyttämään reilumpia määriä rasvoja tai olet herkkävatsainen, aloita pienillä määrillä.
 

Tutustu Five AM jauhemix -tuotteeseen verkkokaupassa.